3 juni 2025 – Em’kal Eyongakpa bij Radboud Impact Day
BEZOEK DE WEBSITE VAN DE RADBOUD IMPACT DAY VOOR MEER INFORMATIE OVER HET GEHELE PROGRAMMA.
Stichting Sinus nodigt de in Kameroen geboren kunstenaar uit om zijn werk te tonen in het kader van de Radboud Impact Day op dinsdag 3 juni. Vier dagen lang heb je de kans om in de intieme wereld van de kunstenaar te kruipen. Ga staan op een van de platforms in de installatie en geef je oren de kost.
Met haar vele lagen nodigt dit bijzondere geluidskunstwerk uit tot reflectie. Het vraagt je te luisteren met heel je lichaam en verbeeldingskracht. Het kunstwerk bestaat o.a. uit geluiden die werden voortgebracht door natuurlijke elementen zoals water, wind en elektromagnetische pulsen.
In de dagen voorafgaand aan de Radboud Impact Day is dit werk voor iedereen te bezoeken op het Erasmusplein voor de Radboud Universiteit. Ook als je niet studeert aan de universiteit ben je van harte welkom.

Bezoek de installatie op het Erasmusplein van de Radboud Universiteit in Nijmegen op
27 mei 10.00 – 18.00 (dinsdag)
28 mei 10.00 – 18.00 (woensdag)
2 juni 10.00 – 18.00 (maandag)
3 juni 14:30 – 17:00 (dinsdag : Radboud Impact Day)
bɛtɔk babhi #14i; babhi bɛrat 19t / mɔ ntai tabinde #72t
Dit meeslepende geluidskunstwerk weeft een ritmische textuur die doordrenkt is met politieke en ecologische boventonen. Eyongakpa biedt hiermee een poëtische reflectie op portalen, oversteken, aarden en het behoud van oude gemeenschappen. De acousmatische werking van deze klanken heeft betrekking op de vergankelijke aard van kennissystemen die niet volledig gekend of bezeten kúnnen worden. De compositie is ongelofelijk gedetailleerd en bootst bekende en vreemde geluiden na die ruimtes kunnen oproepen waar je misschien ooit bent geweest of nog zult komen, ruimtes die je tegelijkertijd kent en niet kent.
Voor dit werk worden geluidssignalen gegenereerd door polyritmische en polyfone geluidssculpturen die de kunstenaar omschrijft als “sonische organismen”. Deze zijn zorgvuldig opgebouwd uit verschillende geluiden die de kunstenaar in de afgelopen tien jaar heeft geproduceerd. De fragmenten die “babhi bɛrat 19t” worden genoemd, wat vertaald kan worden als “3 routes”, werden opgenomen langs straten die vernoemd zijn naar figuren uit verzetsbewegingen die zich bezighouden met water, olie en andere grondstoffen uit de Golf van Guinee. Langs deze routes rijdt Eyongakpa met een mobiele geluidsstudio om op deze specifieke locaties geluiden te creëren die gemoduleerd worden door de elementen (water/wind) en doordrenkt zijn met geluiden van het leven en de aarde (biofonie/geofonie). “Mɔ ntai tabinde” laat zich vertalen als “de kleine grot van Tabinde”. Het verwijst naar een plek in Kameroen waarover volksverhalen worden verteld. Van deze grotten wordt gezegd dat ze in tijden van conflict onderdak bieden aan kwetsbare gemeenschappen door doorgang te verlenen naar andere werelden. Deze geluidssculpturen zijn gebaseerd op rituele esthetiek uit het stroomgebied van de Cross River basin, de Golf van Guinee en daarbuiten. Ze zijn voorzien van door water gemoduleerde polyritmische beatgeneratoren en een reeks op maat gemaakte aerofoons die worden gemoduleerd door mechanische windgeneratoren. De geluidssculpturen worden begeleid door hybride instrumenten die Eyongakpa maakte op basis van veelgebruikte inheemse communicatie-instrumenten en hedendaagse communicatiemiddelen. Deze reflecties spelen met de esthetiek van rituelen.
Stap op de platforms en open je oren om het werk ten volle te ervaren!
De realisatie van dit werk werd mogelijk gemaakt door gemeente Nijmegen, het Comenius Netwerk en de Radboud Green Office.
24 oktober 2024 – Resonant Space: Cosmic Bride
TICKETS VIND JE VIA DEZE LINK!
Op 24 oktober gaat het project Resonant Space van start in de Stevenskerk met een eerste ruimtelijk concert. In Resonant Space stellen de Stichting Sinus en de Stevenskerk de vraag centraal op welke manier (elektronische) muziek gebruik kan maken van de imposante architectuur van het gebouw.
Het eerste concert wordt verzorgd door de Litouwse vocaliste, componist en producer Natalia Kharetskaya. Zij creëerde het project Cosmic Bride, waarin naast strijkkwartet, stem en elektronica het kerkgebouw een van de hoofdrolspelers is.
Het concert is de culminatie van het project Resonant Space, dat op 22 oktober begonnen is: een tweedaagse (openbare) residentie waarin het project Cosmic Bride van de Litouwse componist en zangeres Natalia Kharetskaya centraal staat. Het project is gebaseerd op het idee dat een ruimte kan fungeren als een persona waarmee Cosmic Bride een dialoog aangaat.
Op 24 oktober zal de tweedaagse werkperiode in de Stevenskerk uitmonden in een uniek concert waarin strijkkwartet, stem, elektronica en kerk samenvloeien in één meeslepende uitvoering. Natalia Kharetskaya zegt daarover: “Dit is een verkenning van hoe geluid en ruimte met elkaar kunnen communiceren, wat zorgt voor een diepere verbinding tussen de muziek en de omgeving.” Tijdens het concert wordt ook uitleg gegeven over het werkproces en de betekenis van de akoestiek van de Stevenskerk in de performance.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het BNG fonds en Het Cultuurfonds.
4 t/m 7 juni 2024 – Stroom festival
BEZOEK ONZE NIEUWE WEBSITE VOOR MEER INFORMATIE OVER PROGRAMMA EN TICKETS!
Op Stroom festival luister je naar de verhalen achter elektronische muziek. Dit jaar zijn van dinsdag 4 juni t/m vrijdag 7 juni 2024 audiovisuele performances, concerten, talks en films te zien op verschillende plekken door heel Nijmegen.
Stroom festival dompelt je een week lang onder in de wereld van elektronische muziek,
clubcultuur en de kunst die daaruit ontspringt. Waar komt deze muziekcultuur vandaan en wat
zijn de nieuwe ontwikkelingen? We staan stil bij verschillende (digitale) mogelijkheden om
muziek te luisteren en te maken. Op Stroom staat artistieke vernieuwing centraal. Om die aan
te wakkeren is ruimte nodig om te maken, te spelen met conventies en te experimenteren met
technologie. Allemaal zaken waar Stichting Sinus – de organisatie achter Stroom – zich hard
voor maakt. We vinden het belangrijk dat het plezier van muziek maken en ontdekken breder
gedeeld wordt dan enkel door liefhebbers. Daarom vind je Stroom in verschillende Nijmeegse
cultuurhuizen met een programma van uiteenlopende disciplines en genres.
Dag tickets en passe Partouts zijn te bestellen via deze link: Tickets Stroom festival
2023 – STICHTING SINUS PRESENTEERT: DE WEEK VAN DRIFT
* Op instagram vind je de foto’s van alle optredens. *
Elektronische muziek staat voor meer dan dansen alleen. Sterker nog: voor een deel van de samenleving is het de hartslag waarop het leven zich voortbeweegt. Voor ons ook, en daar vertellen we je maar wat graag meer over. Daarom duiken we tijdens De Week van Drift samen in de bijzondere manieren waarop kunst, muziek, cultuur en mensen elkaar telkens weer weten te vinden op de dansvloer en in de studio.
Met De Week van Drift presenteert Stichting Sinus vier dagen aan verdieping en luisterplezier op het gebied van elektronische muziek. Van dinsdag tot en met vrijdag, voorafgaand aan Drift Festival, plaatsen we ontwikkelingen in perspectief en ontdekken we hoe die zelfs levensbepalend kunnen zijn.
Vier dagen, vier locaties. Muziek en kunst, films en talks.
Dit is het programma van De Week van Drift.
[FILM] Raving Iran
LUX, dinsdag 6 juni, 19:30 -22:00
Anoosh en Arash alias Blade & Beard zijn net als wij. Ze houden van muziek, dansen en uitgaan – met één groot verschil: waar wij ons veilig door de nacht bewegen, stellen zij eerst de vraag of de nacht wel veilig is. Op dinsdag 6 juni leer je ze kennen tijdens de vertoning van Raving Iran, een prachtige docu waarin we de bevriende dj’s en promotors volgen die opereren onder de radar van een nietsontziend regime. Kleur je buiten de lijnen? Dan maak je kennis met het klappen van de zweep. Voor de vertoning gaan we in gesprek met Reza die er iets soortgelijks meemaakte, en staan we stil bij onze luxepositie.
[TALK] Elias Mazian x The Golden HourDe Vereeniging, woensdag 7 juni, 19: 15-21:45
Hij heeft over de hele wereld bewezen dat hij dansvloeren vakkundig in de fik kan draaien, maar dat Elias Mazian een ander muzikaal leven heeft vol ingetogen teksten en meeslepende liedjes wist je wellicht nog niet. The Golden Hour laat je op woensdag kennismaken met de wereld van de dj tijdens een uur durend muzikaal interview in De Vereeniging. Je hoort wat hem beweegt, hoe hij is gekomen waar hij is en wordt meegenomen in zijn wereld aan de hand van gesprekken en muziek die belangrijk voor hem is. Check zijn track Nooit Meer Een Einde en je weet waarom je erbij wilt zijn.
[FILM & MUSIC] Go Short x Kessler (live)
Hubert, donderdag 8 juni, 19:00-22:00
Samen met Go Short – het internationale filmfestival voor de korte film – brengen we film en livemuziek bij elkaar op donderdag. We nemen je mee in de wondere wereld van La Persistente (2018), waarin je kennis maakt met Ivan, die op zijn motorfiets op een wraakzuchtig avontuur gaat in de Franse Pyreneeën. De soundtrack wordt live voor je gespeeld door het Britse breakbeat-fenomeen Kessler. De dj en producer is kind aan huis in De School, en heeft een hypnotische trip voor je gecomponeerd als begeleiding van de film. Unieke-ervaring-alert! Naast La Persistente zie je die donderdagavond nog twee korte films – welke dat zijn hoor je later.
[ART & MUSIC] Lyra Pramuk, Oceanic, Martina Raponi, Mint Park
Doornroosje, vrijdag 9 juni, 19:00-23:00
De laatste dag eindigen we met een uitsmijter in de vorm van vier performances in Doornroosje. Je maakt er kennis met de Echoluminescence live-show van Lyra Pramuk, die klassiek, vocalisme, pop, performance en hedendaagse clubcultuur fuseert in wat het beste als ‘futuristische volksmuziek’ omschreven kan worden. Rotterdams fenomeen Oceanic geeft een live-uitvoering van zijn nieuwe album Choral Feeling weg, waarop hij de stemmen van vrienden en geliefden verweeft in een prachtige plaat. Digitaal kunstenares Martina Raponi trekt je mee in haar artificiële droomwereld met een audiovisueel spektakel. En last but zeker not least komt Mint Park met je onderzoeken wat ‘luisteren’ betekent in het digitale tijdperk aan de hand van een speciale A/V-show.
De Week van Drift wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Nijmegen en Het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.
Op alle dagen van het festival was de installatie ‘Circular Contemplation Bench II’ van Jesus Canuto Iglesias te bezoeken in het Valkhof Museum.
2020 – ARTISTS IN RESIDENCE
In november 2020 organiseert Sinus het Artist in Residence project in samenwerking met Drift Festival. Gedurende deze periode krijgen Tom Trago en Animistic Beliefs de mogelijkheid om 4 dagen te werken in een uitzonderlijk zeldzame studio. In deze studio nodigen we de artiesten uit om onder begeleiding van een studio engineer te werk te gaan met bijzondere muziekcomputers en meetapparatuur uit de jaren ‘50 t/m ‘80. Aan de hand van deze apparatuur worden de artiesten blootgesteld aan nieuwe mogelijkheden waarmee we makers uitdagen buiten hun comfortzone te treden en aan de hand van het experiment op zoek te gaan naar nieuwe invalshoeken. Omdat de artiesten tijdens hun studio periode volledige creatieve vrijheid ervaart, stimuleren we ze om een eigen interpretatie en werkwijze toe te passen tijdens dit project.
Tom Trago en Animistic Beliefs presenteren het werk aan de hand van een performance in de grote zaal van het Nijmeegse Doornroosje. Voor een select publiek wordt toelichting gegeven op het productie- en creatieproces en is er ruimte voor vragen waarmee de bezoeker de mogelijkheid geboden wordt om kennis te nemen van de route die de artiest bewandeld heeft.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Sinus, Jäger Music, Doornroosje, Willem Twee studios en Open Source Radio. Meer weten? Jäger Music legt het uit: bit.ly/jäger-drift-in-residentie